perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kohtalokas virhe

Ammatillisen aikuiskoulutuksen rahoitus vähenee vuoteen 2017 mennessä 56 miljoonaa euroa. Summa on suuri, sillä vuoden 2014 valtion talousarviossa ammatilliseen lisäkoulutukseen ja oppisopimuskoulutukseen oli varattu noin 260 miljoonaa euroa.

Aikuiskoulutuksella on perinteisesti hoidettu työttömyyttä taantumien aikana. Samalla on kohennettu ammattitaitoa tulevan nousun varalta. Enää Suomi ei usko koulutuksen voimaan tulevaisuuden rakentamisessa. Uskon menetys on kohtalokas virhe.

Aikuisten näyttötutkinnon aloittaneista noin puolet suorittaa tutkinnon loppuun. Yli 50-vuotiaat keskeyttävät nuorempia useammin, mikä kertonee työmarkkinoista. Työurien pidentäminen on totta juhlapuheissa, mutta yli 55-vuotiailla ei ole kunnolla sijaa työmarkkinoilla. Miksi siis päivittää osaamista tai kouluttautua?

Erityisen huolestuttavaa on, että ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen on yleisintä Uudellamaalla, joka on maamme talouden veturi. Tämä koskee myös nuorten ammatillista peruskoulutusta ja lukiota.

Uudellamaalla on maan koulutetuin väestö, mutta tänne keskittyvät myös opintojen keskeyttämisestä aiheutuvat ongelmat. Toisen asteen koulutuksen keskeyttäneet ovat tutkinnon suorittaneita useammin työttöminä.

Ensi viikolla aloittaa työnsä opetusministeriön asettama näyttötutkintojen kehittämistyöryhmä. Siellä on pohdittava, miten tämän hetkiset 374 ammatillista tutkintoa modernisoidaan. 

Seuraavan kymmenen vuoden aikana työmarkkinat muuttuvat rajusti. Digitalisaatio uutena yleiskäyttöisenä teknologiana tekee yhä useamman vapautuvan työpaikan tarpeettomaksi. Uudet työt vaativat uutta osaamista eikä viime vuosikymmenen ammatteihin valmistavilla tutkinnoilla ehkä enää ole suurta arvoa.

Myös ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmä muuttuu. Jos opinnot eivät etene loppuun saakka, jää oppilaitokselta rahat saamatta. Tämä varmasti vaikuttaa oppilaitosten motivaatioon huolehtia opiskelijoistaan aiempaa paremmin.

Muutos ei poista alenevan rahoituksen ongelmaa. Tarjolla on vähemmän koulutusta, vaikka tarve ammattitaidon uudistamisen kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti