torstai 13. maaliskuuta 2014

Yksityisyys on kyberturvallisuutta

Internetin avoimuus ja turvallisuus ovat uuden elämäntapamme tärkeimpiä tukipilareita. Netistä on tullut paitsi viihdekeskus myös uuden ajan tehdas, toimisto ja jakelukanava.

Yhä suurempi osa maailmasta pyörii Internetissä ja sitä hallitaan netin kautta. Tämä koskee niin yksilöitä, yrityksiä kuin julkisia organisaatioita. Virtuaalisen ja materiaalisen maailman irrottaminen toisistaan ei ole enää mielekästä eikä mahdollista.

Netin keksijä Tim Berners-Lee vaatii Internetin magna chartaa, eräänlaista perustuslakia takaamaan oikeuksiamme. Suomessa mm. Elinkeinoelämän keskusliitto vastustaa jyrkästi viranomaisten verkkovakoilun laajentamista.

Internet on mullistanut pankkitoiminnan, musiikin jakelun ja jopa sosiaalisen elämämme hyvin nopeasti. Tämän vuoksi yksilöiden ja yritysten oikeudet siellä ovat tärkeitä. Luonnollisesti netti kaipaa valvontaa siinä kuin materiaalinen maailmakin. Jos kaduilla on rikollisuutta, löytyy sitä myös tiedon väyliltä.  

Valtiot ovat vähintään yhtä suuri turvallisuusuhka kuin netissä toimivat rikolliset tai terroristit. Tietomme Yhdysvaltain viranomaisten toimista ja kyvystä urkkia yksilöitä osoittavat, että teknologian mahdollisuuksia käytetään väärin myös yleisen turvallisuuden nimissä.

Mikrohistorioitsija jakaa netin lyhyen historian aikaan ennen ja jälkeen Edward Snowdenin paljastuksia.
Kyberturvallisuuteen kuuluu paitsi pedofiilien ja huumerinkien nappaaminen, myös maksuliikenteen suojaus. Sen kaatuminen olisi kohtalokasta nykyiselle taloudelle.

Mikä tahansa maa voi ostaa ohjelmistoja, jotka mahdollistavat tietokoneisiin ja tietoverkkoihin tunkeutumisen anonyymisti. Sinunkin koneesi nettikamera voi lähettää kuvaa tekemisistäsi tietämättäsi. 

Urkintaohjelmistojen kehittäminen ja kauppaaminen eivät liiketoimintana poikkea tietoturvasta. Niitä kehittävät yritykset mainostavat itseään ja tuotteitaan luonnollisesti netissä.

An online Magna Carta: Berners-Lee calls for bill of rightsfor web




 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti