tiistai 15. huhtikuuta 2014

Työ syntyy innovaatioista

Uudet työpaikat syntyvät vanhojen tuotteiden kysynnän lisääntymisestä maailmanmarkkinoilla tai innovaatioista. Maailman markkinoiden kysyntään pieni Suomi ei käytännössä kykene vaikuttamaan. Suomen tulevaisuus ratkeaakin innovaatioilla, joita yritykset kehittävät yhteistyössä Helsingin- ja Aalto yliopistojen sekä Metropolia, Haaga-Helia ja Laurea ammattikorkeakoulujen kanssa.
Väheksymättä koko maan lähes 50 korkeakouluyksikön merkitystä, luovat pääkaupungin viisi korkeakoulua osaamisen kriittisen massan yhdessä täällä sijaitsevien yritysten kanssa. Ne ovat Suomi-veturin moottori. Suomalaisen teollisuuspolitiikan perustana on oltava innovaatioiden ja uuden työn välinen yhteys. Vanhoja savupiippuja lämmittämällä ei Suomi nouse.
Innovaatiot ovat luovuutta, joka on keino synnyttää hyväpalkkaista työtä. Sen ympärille syntyy myös muuta toimeliaisuutta. Yhdysvalloissa yksi perinteinen teollinen työpaikka luo 1,6 työpaikkaa ympärilleen palveluihin yms. Yksi korkean osaamisen työpaikka puolestaan luo noin kuusi muuta työpaikkaa. Korkea osaaminen on ainoa tapa luoda työtä myös heikommin koulutetuille. Tämä pätee myös Suomeen.

Kirjoitus on julkaistu STTK:n blogissa 10.4.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti