lauantai 7. maaliskuuta 2015

Sattuma ei saa päättää oppilaitosverkosta



Sattuma ei saa päättää oppilaitosverkosta. Tämän vuoksi ammatillisen koulutuksen järjestäjät patistavat sivistysvaliokuntaa viemään järjestäjäverkkoa ja rahoitusta koskevat lakiesitykset eteenpäin. 

Kumpikin lakiesitys on mahdollista muokata sellaiseksi, että ne täyttävät perustuslakivaliokunnan asettamat vaatimukset.

Vuonna 2017 täysimääräisesti vaikuttavat ammatillisen koulutuksen leikkaukset vievät taloudelliset toimintaedellytykset osalta koulutuksen järjestäjistä. Tuolloin odotettavissa on kaaos, jos järjestäjäverkkolaki kaatuu eduskunnassa. Vaarassa on koulutuksen alueellinen ja alakohtainen saatavuus.

Helmikuussa julkaistun ammattiosaamisen barometrin mukaan 69 prosenttia AMKE ry:n jäsenyhteisöistä on jo joko yhdistynyt tai valmistautuu fuusioihin. Koulutuksen järjestäjät uskovat yksimielisesti, että esitettävä rahoitusmalli kannustaa tehokkaampaan toimintaan.

Ammatillisen koulutuksen nykyinen rahoitus perustuu opiskelijoiden määrään. Uusi malli palkitsisi tuloksista (opintojen eteneminen ja tutkinnot) sekä vaikuttavuudesta (mm. työllistyminen).

Marraskuussa 2013 hallitus päätti leikata ammatillisen koulutuksen ja lukioiden rahoituksesta 260 miljoonaa euroa.Nyt koulutuksen järjestäjät odottavat eduskunnasta viestiä leikkausten käytännön toteutuksesta.

Toisen asteen koulutuksen rahoitus vähenee dramaattisesti tällä vuosikymmenellä, sillä yksikään eduskuntapuolue ei ole ilmoittanut peruvansa ammatilliseen koulutukseen ja lukion leikkauksia.

On hyvä muistaa, että ammatillinen koulutus on toiseksi suurin osa Suomen koulutusjärjestelmää heti perusopetuksen jälkeen. Ammatillisessa koulutuksessa opiskeli 314 000 suomalaista nuorta ja aikuista vuonna 2013.

Ammattiosaamisen barometri on luettavissa osoitteesta:
http://www.amke.fi/www/fi/viestinta/index.php?we_objectID=356

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti