maanantai 2. maaliskuuta 2015

Miljardi ihmistä globaalille työmarkkinalle

Maailmassa on 200 000 teollisuusrobottia, joiden määrän odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2018 mennessä. Seurauksena on valtava tuottavuuden hyppäys yrityksissä, jotka investoivat robotiikkaan. Työpaikat seuraavat investointeja, joten maailman markkinoiden uusjako koskee myös työmarkkinoita. 

Suomessa TEM on selvittänyt, että digitaalisesti suuntautuneet pk-yritykset ovat perinteisiä yrityksiä kasvuhakuisempia. Markkinat siis jakautuvat jo kotimaassakin, vaikka elinkeinoelämämme kärsii investointien puutteesta.

Vielä hurjempi muutos tapahtuu, kun maailman älypuhelimen käyttäjien määrä kaksinkertaistuu neljään miljardiin vuoteen 2020 mennessä. Tämä tuo kaksi miljardia uutta ihmistä Internetin ääreen. Samalla he tulevat globaaleille työmarkkinoille, jossa Internet on väylä jaella työtehtäviä. 

Digitalisaatio on kuin liukuhihna sata vuotta sitten, sillä sen avulla työ organisoidaan uusin tavoin. Massatuotanto kokosi suuret joukot työtekijöitä yhteen. Kohta teknologia mahdollistaa erilaisten työtehtävien pilkkomisen yksittäisiksi tehtäviksi, joita voidaan jakaa Internetissä tehtäväksi ympäri maailmaa.

Brittitutkijat ovat kirjoittaneet digitaalisesta taylorismista. Kotimaassa ETLA:n tutkijat ovat puhuvat arvoketjujen muutoksesta. Kumpikin koskettaa erityisesti toimistotyötä, mikä jo näkyy Suomessa työmarkkinoiden polarisoitumisena. Hyvin ja huonosti palkatun työn kysyntä on lisääntynyt jo 1990-luvulta lähtien, mutta palkkahaitarin keskiosaan ei ole syntynyt uutta työtä tarjolle.

Työnjako maapallolla on mullistumassa, mikä tarjoaa huikeita mahdollisuuksia yhteiskunnalle. Viimeisten 25 vuoden aikana globalisaatio on luonut kymmeniä miljoonia teollisia työpaikkoja erityisesti Aasiaan. Syntyvä digitaalinen mikrotyö voi tarjota toimeentuloa sadoille miljoonille ihmisille.

Tällaisessa maailmassa pärjää sopeutumiskyvyllä tai erikoistumisella.  Yksilölle ensimmäinen tarkoittaa elämänhallintaa ja vastuunottamista omasta kohtalosta. Jälkimmäinen puolestaan on korkeaa osaamista, mitä yleensä vain harvat taitavat. On hyvä muistaa, että korkeakoulutus ei välttämättä tuota korkeaa osaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti