tiistai 13. tammikuuta 2015

Uuden rahoitusjärjestelmän toimivuutta on arvioitava



Ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän toimivuutta tulisi arvioida vähintään kolmen vuoden välein ruotsinkielisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon varmistamiseksi. Näin esitti opetus- ja kulttuuriministeriön asettama selvitysmies Ole Norrback.

Ehdotus on mainio, mutta sitä tulee laajentaa koko toisen asteen koulutukseen myös lukion ja suomenkielisten osalta. Eduskunta on pyytänyt jälkikäteisiä vaikuttavuusarvioita ennenkin mm. ammattikorkeakouluja koskevista laeista.
 
Eduskunta käsittelee tammi-helmikuussa lakiesitystä ammatillisen perus- ja aikuiskoulutuksen sekä lukion rahoitusjärjestelmästä. Kaikki kolme toisen asteen koulutuksen muotoa ovat saamassa samanlaisen rahoitusmallin, joka palkitsee opintojen etenemisestä ja loppuun saattamisesta sekä sen jälkeen jatko-opintoihin tai työhön siirtymisestä. 

Valittu linjaus on oikea, vaikka lakiesitys ei jokaisen yksityiskohdan osalta ole mielestäni paras mahdollinen.

Uudistuksen on pelätty johtavan tutkintotehtailuun ja siten koulutuksen laadun alenemiseen. Tällaisia epäilyjä on kohdistunut korkeakouluihin, kun niitä alettiin palkitsemaan tutkintojen suorittamisesta. Ammatillisen koulutuksen osalta tämä tarkoittaisi pahimmillaan, että työhön siirtyvien perusammattitaito heikkenisi nykyisestä. Näin ei saa tapahtua.
   
Uusi rahoitusjärjestelmä kannustaa tehostamaan toimintaa, jonka edellytykset heikkenevät määrärahojen leikkausten myötä. Suomalaisen yhteiskunnan rakenteiden uudistaminen tapahtuu jatkossa hakemalla järkeviä ratkaisuja. Pelkkä leikkaaminen johtaa nykyistä suurempiin ongelmiin.

Opinnot on järjestettävä niin, että ne on mahdollista suorittaa vähintäänkin määräajassa eli kolmessa vuodessa. Samalla opintojen ohjaus, opiskelijahuolto ja muut opintojen tukipalvelut saavat lisää vastuuta opetuksen rinnalla. 

Etenkin nuorten ammatillisessa peruskoulutuksessa aikuiseksi kasvaminen on yhtä merkittävää kuin ammattitaidon alkeiden oppiminen. Aikuisuus on vastuuta itsestä ja lähimmäisistä, mitä tarvitaan myös työpaikoilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti