maanantai 23. helmikuuta 2015

Luovuus auttaa selviytymään



Suomi on siirtynyt sanomalehtipaperin valmistamisesta peliteollisuuteen ja palveluyhteiskuntaan. Samalla saimme riesaksemme suuren työttömyyden, minkä seurauksena yhä useampi työmarkkinoille valmistuva nuori joutuu keksimään oman työnsä.

Luovuus auttaa selviytymään, jos perinteistä palkkatyötä ei työmarkkinoilla ole tarjolla. Ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen tehtävänä on antaa nuorille valmiudet luoda oma työnsä ja tulevaisuutensa. Suurimmaksi osaksi kyse on asenteista, mutta myös taidoista. 

Tulevaisuuden menestyjiä ovat he, jotka tottelemisen sijaan oivaltavat mahdollisuuksia ympärillään ja osaamisessaan. Heillä on kykyä sopeutua erilaisiin olosuhteisiin ja hyödyntää monipuolisesti osaamiaan asioita. Tulevaisuuden ammattilainen on yhä useammin kuin sveitsiläinen linkkuveitsi, jolla selviä monenlaisista askareista yhden tietyn tehtävän sijaan.

Ammatillinen koulutus tukee ihmisen kokonaiskasvua, mikä on enemmän kuin yhä nopeammin vanhenevien tietojen tai teknisten työtaitojen opettelua. Ihmisiltä odotetaan enemmän oman osaamisensa tunnistamisen taitoja ja osaamisen näkyväksi tekemistä. Tätä tukevat ammatilliset tutkinnot, jotka määritetään kehittyvän osaamisen kautta opintoihin käytettävän ajan sijaan.

Työpaikoilla tarvitaan käytännön osaajia. Pelkät sosiaaliset taidot tai empatia eivät riitä usempiin ammatteihin  Tämä ei ihan heti muutu vaikka koneistajan, puutarhurin tai lähihoitajan raakaa työtä tekisi robotti tai muu älykäs kone.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti